Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Blikk
1999. június 11. péntek

Negyedmillió rajongó előtt lép fel Zorán

Eddigi pályafutásának talán legsikeresebb koncertturnéja áll Zorán (57) mögött, de az énekes még ezzel sem elégszik meg. A június 27-i Kapcsolat-napi koncerten várhatóan negyedmillió ember előtt fog énekelni. Ez még Zorán életében sem megszokott.

– Mostanra már van remény arra, hogy véget ér a háború. Köztudott, hogy Ön szerb származású. Mit gondol a jugoszláv eseményekről?

– Már akkor éjjel, amikor kitört a háború rengeteg telefont kaptam. Újságírók azonnal akarták tudni a véleményemet, de csak annyit tudtam mondani, hogy ez túl bonyolult, pár mondatban nem lehet beszélni róla. Úgy érzem, az egész háború, úgy ahogy van, emberi szempontból méltatlan a XX. század végéhez.

– Erről nem akar énekelni?

– Ősszel új lemezzel szeretnék kijönni, amiről a jugoszláviai események nem maradhatnak ki. Persze nem konkrétan, napi politikai szinten, hanem – ahogy eddig is – inkább kicsit elvonatkoztatva, ahogy ez a mindennapi életünkben lecsapódik. Éppen azért vagyok hálás Dusánnak, mert időtálló dalokat ír, amik ma talán még erősebbek, mint amikor születtek. Az új lemez is rólunk szól majd.

– Huszonöt vidéki városban és Budapesten, a Sportcsarnokban lépett fel. Nem fáradt?

– Nem, sőt ez volt talán pályafutásom legsikeresebb turnéja. Minden előadás telt házas volt, a jegyek hetekkel a koncert előtt elkeltek. Rég nem élveztem ennyire a zenélést, hála a klasszis kollégáknak. Az igaz, hogy a két hónapos turné után nehezen mozdulok ki itthonról. Pedig hiányzik, mikor vége lesz. A két hónap együtt élés, zenélés, utazás, vacsorák – hát nem könnyű abbahagyni. Vannak kedvenc vendéglőink, például a gyulai indonéz étterembe többször is visszajárunk. Mindenki rendel valami különlegeset, aztán csereberélünk, mintha kínaiban lennénk.

– Jó üzlet volt a koncertkörút?

– Nem, mert óriásiak a költségek. A turnék veszteségesek, ezért a „három kék" szponzor nélkül évek óta nem is tudnánk csinálni. Ezt a közönségnek is el szoktam mondani.

Hozzám tartozol címmel a szerelem jegyében válogatták a dalokat. Ön lírai alkat?

– Ahogy ebből a válogatásból kitűnik: igen. Mikor nekiláttam végigböngészni az eddigi CD-ket, azt hittem, nem találok elég szerelmes dalt. Én lepődtem meg a legjobban. mikor két lemezre valót találtam.

– Harmadik alkalommal vesz részt a Westel 900 és a Nokia hagyományos Kapcsolat-napi koncertjén. Mit szól a várhatóan negyedmilliós közönséghez?

– Hát, nem egy hétköznapi érzés! Csak filmen láttam olyat, amikor a zenekar mögül nyit a kamera, és ameddig a szem ellát csak emberek vannak. Ilyen lehetett Woodstockban. Ekkora tömeget lassan már csak a rockzene tud megmozgatni.

Fái

Nyomtatóbarát változat