Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kanizsa
1998. május 1. péntek

Zorán és a zene

Zorán és a zene volt a két főszereplő azon a kanizsai koncerten, amelyet a közelmúltban láthattunk a HSMK-ban. A népszerű énekes legújabb lemezének („1997„ a címe, tavaly is jelent meg) dalai mellett előadta régi, nagy slágereit is kilenc (!) zenésztársa közreműködésével. Idézhetjük a neves műsor címét: „Nagy siker volt.” Zoránnal a hangverseny megkezdése előtti pillanatokban beszélgettünk.

– Most kapott Ön az Arany Zsiráf gálán több mint három évtizedes előadó, szerzői munkásságáért életműdíjat. Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

– Ezt elsősorban úgy tekintem, mint annak a csapatnak a díját, akik a pályafutásom eleje óta különböző összetételben, de mindig is mögöttem voltak. Egyrészt a Metró együttes idejére gondolok vissza. Schöck Ottóra, aki az akkori zenéket írta, aztán Dusánra, mindenképpen, hiszen végig ő szerezte a szövegeket, továbbá Presser Gáborra, az utóbbi évek zeneszerzőjére. És mindazoknak jár az elismerés – a mostani csapattal bezárólag –, akikkel a stúdióban évek óta dolgozom együtt.

– Mit tart eddigi legnagyobb sikerének?

– Nem lehet egy koncertet vagy egy lemezt mondani... Talán azt tartom a legnagyobb sikeremnek, hogy ennyi éven keresztül beletartoztam a magyar pop-rock zene élbolyába. Nem az a lényeg, hogy az ember ilyen vagy olyan előkelő helyet foglal el, hanem önmagában az, hogy létezik, ennyi év után is működik a dolog.

– Ki tudna emelni egy-két olyan dalt, amely különösen meghatározó a pályán?

– Az „Apám hitte„, az „Ünnep”, az utóbbi lemezről pedig az „Ahogy volt".

– Ön szerző és előadó is egyben. Melyik fontosabb a számára?

– Egyszerűen a dolgok matematikai vonatkozásából eredően is azt hiszem, elég egyértelmű, hogy az előadói. Hiszen a dalaim nagy részét azért nem én írom.

– Milyen tervei annak a közeljövőben? Koncert, új lemez?

– Nyilvánvalóan elsősorban a leányom, Szandra és utána sok minden, bár eléggé sok dolgom van. Szeretek otthon ügyködni, barkácsolgatok, s érdekel a számítástechnika, mely szórakozás és elfoglaltság is számomra egyben, mint ahogy a zene.

– Elképzelhető, hogy a leánya, ki már 14 éves, az Ön pályáját fogja folytatni?

– Nem tudom, nem tartom kizártnak, de ugyanakkor nem annak drukkolok...

– Volt már fellépése?

– Nem énekelt még saját szereplés gyanánt, de az iskolai kórusban bent van, meg gitározni is tanul – klasszikus gitárt – teljes önszántából.

Horváth Ilona

Nyomtatóbarát változat