Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kurír
1991. június 19. szerda

„Semmiért vesztek el álmok"

Zorán Sztevanovity mesélte a Fészekben tartott sajtótájékoztatón, hogy kiderült, új felvételeinek kazettáját minden barátja a kocsiban hallgatta meg, menet közben.

Ennyire nincs idonk?

Úgy látszik, ennyire. Kinek azért, mert a kazetta mellé még kocsit kell szereznie, kinek azért, mert a kocsit, a lakást, a családot fenn és el kell tartania. Pedig érdemes egy-egy könyvnél, filmnél, lemeznél megállni.

Zorán új lemezénél is, amit a Rákóczi Kiadó jelentetett meg a LocoMusic és a Neményi Rt. támogatásával.

Nem mintha vidám dalokat hallanánk.

De hát mitol is volnának vidámak?

Bár nem is keseruek, még csak nem is szomorúak. Rezignáltak. Ha bizonyos dolgokat megtud az ember, nem lehet felhotlenül vidám. Rájön például, hogy a nagy érzelmek elmúlnak, elmúlik a barátság (Eso elott, eso után), el a szerelem. (A szerelemnek múlnia kell), Sot a jó ido is meg a boldog ido, amikor büszkén állt a tábor, és miénk volt egy sátor, s semmi okunk nem akadt, ami miatt azt kellett volna éreznünk, nem a világ közepén vagyunk. Megismerjük a szüleink sorsát is: látszólag csendesen nézik a tévét, de ott van bennük a múlt, a háború, a börtön. Ülnek a tévé elott, és nekünk az kell eszünkbe jusson, hogy itt „semmiért vesztek el álmok/ mint a zálogban hagyott ruhák".

A rezignáltság jól megfér a fanyar humorral. Ezzel vesszük tudomásul, hogy az van, ami van. Hogy az égig szállhatnánk, de nem szállhatunk, mert utolérnek, elénk lépnek az élet dolgai. Édes évek, hol vagytok ma már? – kérdezte Zorán még a hoskorszakban. Hát, egyre messzebb.

A lemez tán attól is oly egységes, mert ebben az érzésben nincs különbség az alkotók közt. Így érzi Zorán, így a kituno szövegeket, majdnem verseket író Dusán, így a zeneszerzok, Gerendás Péter, Presser Gábor – o a muvészeti vezeto is –, tán Oliver Blue és Leonard Cohen is, akinek a zenéjére született az egyik legszebb dal a szülokrol szóló Volt egy tánc.

Szerencsére az élet dolgai nem mind elszomorítóak. Említsünk közülük egy örvendetest: Zorán musora, amiben öt új dal hangzik el, szerda este 21 óra 15-kor lesz látható a tévé egyes csatornáján. Közremuködik Kern András.

Az ilyesminek azért lehet örülni.

D. Magyari Imre

Nyomtatóbarát változat