Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Monitor
1998. május 6. szerda

Az Internet Kalauz május számában mondja Zorán:

„Ebből nem lehet kimaradni..."

Ifabós újdonság az Internet Kalauz legfrissebb száma is, hiszen úgy esett, hogy a veszprémi nyomdából a még festékszagú példányokat épp május 5-én szállították Budapestre, hogy terítsék a terjesztőknél, az internet-szolgáltatóknál, illetve ebben a hónapban az Ifabón is, a májusi számokat a B pavilonban a TV-NET standján, az A-ban pedig a Kiadónál, a 312-e standon lehet megvásárolni.

Szép honlap

A május másodiki koncert révén az elmúlt hetekben a csapból is Zorán folyt, ám az Internet Kalauz nem az énekes, hanem a weblap-építő és Intenet-használó Zoránnál készített interjút. A „Szép holnap„ című számra rímelő „Szép honlap” cikkben így beszél az internetről Zorán:

– Ebből egész egyszerűen nem lehet kimaradni. Már évekkel ezelőtt – amikor először találkoztam az internettel – éreztem, hogy valami olyan mindent átrendező, korszakváltó dologról van szó, amivel lépést kell tartania, időben fel kell szállni rá, mert azután olyan sebesen száguldó gyorsvonattá válik, amire később már nem lehet felkapaszkodni. Nem tagadom, a technikai része is izgatott, és izgat a mai napig is, de még sokkal jobban az a távlat és lehetőség, amit teremt. Hogy csak egy példát említsek, ami ugyan apróság, mégis jelzi, hogy egészen más minőséget jelent az információszerzésben. Újsághírben olvastam, hogy egy eddig ismeretlen, Rembrandt korában élt festő képeiből kiállítást rendeztek Hollandiában. Érdekel a festészet, hatott a kíváncsiság, odaültem a géphez, és a felfedezők izgalmával kutatni kezdtem, hogy vajon találok-e valamit a témával kapcsolatban az interneten. Találtam, sőt magukat a képeket is megnézhettem. Persze tudom, hogy egy ilyen benyomás össze sem hasonlítható egy képtárlátogatás élményével, de ki merné vitatni, hogy jóval többet kaptam, mintha csak az újságból származnának az értesüléseim, és csak várnám azt a ki tudja mikor elérkező pillanatot, amikor majd kiutazhatom, és élőben is megnézhetem a képeket.

Nagyszerű dolog, hogy az általunk használt programok nagy része már az interneten keresztül frissíthető, ez nagyban megkönnyíti a munkánkat. Zenei programok nélkül sokkal nehezebben boldogulnánk, ezek teszik lehetővé, hogy egy csomó dolgot kipróbáljunk, kikísérletezzünk, és aztán megtartsunk vagy lelkiismeret-furdalás nélkül elvessünk. Régebben ez a kísérletezgetés a stúdióban folyt, ahol az óra ketyegett, és az ember soha nem tudott nyugodt lélekkel, szabadon kalandozni az ötletei között. Itthon, a gép mellett sokkal nagyobb ez a szabadságfok, így már a kiforrott ötleteinkkel megyünk a stúdióba. A zenei programok használatából a közönség keveset észlel, amint mondtam, ezek jelentősége az előkészítés fázisában óriási, ahhoz hasonlóan, mint amikor egy építészmérnök egy CAD szoftver segítségével modellezi, járja körbe és vizsgálja meg minden oldalról, környezetében elhelyezkedve a megálmodott épületét.

Nyomtatóbarát változat