Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Nők Magazinja
1983. november

Mestersége: Zorán

Csak így: Zorán. Kisgyerektől az aggastyánig mindenki ezen a néven ismeri. Sokan nem is sejtik, hogy ez vezeték- vagy keresztnév. Végeredményben mindegy. Zorán, az Zorán.

Egyszemélyes intézmény.

A nosztalgiára hajlamosak és az újat kedvelők egyaránt szeretik. Elképesztő, hogy több mint húsz éve, az első Ki mit tud? óta szüntelenül reflektorfényben van.

Hogy mi lehet a titka?

Nem tudom. Egyszerűen ő a Zorán.

Amikor telefonon beszélgetésre invitálom, egy csendes presszót ajánlok.

– Inkább itt nálunk, itt sokkal nyugodtabban beszélgethetünk.

Így hát a lakásában találkozunk.

– Talán zavar, hogy mindenki megnéz? – az első kérdés magától adódik.

Cigarettára gyújt:

– Amikor a színpadon vagyok, azt szeretem, ha maximálisan figyelnek rám. Civilben viszont azt szeretném, ha nem vennének észre. De hiába igyekszem elvegyülni, nem megy.

– Gyanítom, jelentős postád van...

Bólint:

– Szép számmal érkeznek levelek, sajnos nem is tudok mindegyikre válaszolni. Külön titkár kellene ahhoz, hogy időben mindenkinek írni tudjak. Azért jó néhány levelet megválaszolok.

– Lehetek indiszkrét? Hogyan reagálsz a szerelmi ajánlatokra?

Enyhe mosoly a szája szögletében:

– Ma már sehogy. Nős ember vagyok. Nem tagadom, Metrós koromban nem utasítottam vissza az önként jelentkezőket...

– A családi életed mennyire befolyásolja a pályád?

– Ez a munka nem igazán kedvez a magánéletnek. Csak olyan partnerek tudnak megmaradni mellettem hosszabb-rövidebb ideig, akik elviselték, hogy ritkán vagyok otthon, nehéz velem közös programot csinálni. A feleségem a TV-nél dolgozik, amikor hozzám jött, tudta, hogy mit vállal.

– Milyen típusú nők vannak rád a legnagyobb hatással?

– Egészen ifjú koromban a szőke, kék szemű lányok voltak az ideáljaim. Furcsa módon a legkevésbé ilyen nők akadtak az életemben. Később természetesen megváltozott a véleményem. Nem az előre elképzelt külső, hanem az ideális szellemi és fizikai kapcsolat döntött a választásban. Az olyan nőket szeretem, akikben megérzem, hogy „ellenfél" válhat belőlük. Nem kedvelem a gyengébb nem olyan képviselőit, akik hamar megadják magukat – nevet. – Szeretek uralkodni, de úgy, hogy bizonyos ellenállásba ütközzem.

– Civilben gyakran mosolyogsz, sőt nevetsz is. A színpadon azonban nagyon komoly vagy. Mi ez, póz vagy szokás?

– Póz? Semmiképpen! Talán túl komolyan veszem az egészet. Már Metrós koromban is arról voltam híres, hogy ritkán mosolygok. – Széttárja a karjait – Ilyen vagyok!

Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Harangozó Teri, Szörényi Levente, Fenyő Miklós és nem utolsósorban Zorán a Ki mit tud?-on tűntek fel. Több mint két évtizede a hazai rock- és popzene élvonalában vannak. Évek óta azonban szinte nem tűnik fel új tehetség. A legutóbbi Ki mit tud?-on sem jelentkezett esélyesnek látszó új trónkövetelő.

– Mi lehet ennek az oka? – faggatom Zoránt.

Megvonja a vállát:

– Csak találgatni tudok, az igazi választ ne tőlem várd. Nem voltam ott a rostákon, a képernyő előtt pedig nem a teljes választékot láttuk. A bennfentesek szerint jelentős tehetségek nem jelentkeztek a vetélkedőre, egyszerűen azért, mert mindjárt a profik táborában próbálkoznak. A komolyzenei kategóriában viszont valóban remek tehetségek vonultak fel.

– Ha most indultál volna el a Ki mit tud?-ban, melyik számoddal nevezel?

– Mindig az utolsó lemezem áll hozzám a legközelebb, ezért erről énekeltem volna egy-két dalt.

– Annyit írtak, beszéltek arról, hogy lesz magyar világsztár. Mégsincs. Vajon miért?

– A sztárokat világcégek gyártják. Mi ezekkel szemben hátrányban vagyunk. Nem tudunk ott lenni a fogadásokon, ahol a fontos emberek vannak, nem jelenünk meg állandóan a nyugati képernyőkön, nem vagyunk ugrásra készen... A magyar popzenében vannak olyanok, akik jobbak, mint az általunk ismert világsztárok, ők maguk az említett okok miatt mégsem lehetnek azzá. Ahogy a magyar vállalatok küszködnek az áruikkal, úgy a művészi életben is az eladás a gond. A kiváló árunk ugyan megvan, de a „csomagolástechnikánk" nem az igazi... Ma már nincs olyan, mint a mesében, hogy felfedeznek valakit, aki a konyhában énekel... Módszeresen óriási összegeket fektetnek a sztárjelöltek felfuttatásába.

– A hazai sztár sok, de a Szabadfoglalkozású Előadóművészek Szakszervezetének csak egy titkára van – utalok Zorán társadalmi funkciójára.

– Látod, ilyen is csak nálunk létezik. Nagyon sokáig nem akarták elismerni a műfajunkat. Amióta szakszervezetbe tömörültünk, értünk el eredményeket. Sok sajátos problémánk van, a gázsitól a betegbiztosításig. Például ha hangszert veszünk külföldön, luxusvámot kell fizetnünk, akárcsak egy gépkocsi után, pedig nekünk a munkaeszközünkről van szó...

– Szakszervezeti titkárként sokat kell hivatalos ügyekben tárgyalnod. Kíváncsi vagyok, hogyan szólítanak hivatalos helyeken?

– Zorán elvtársnak. Olyan ez, mintha valakinek Pista elvtársat mondanának. Mások művész uraznak. Egyik megszólítást sem szeretem. A mi műfajunkban a magázódás furcsa, tiltakozunk is ellene. Nem sértődöm meg, ha bármilyen kissrác letegez.

– Nem érzel vágyat, hogy más műfajban is kipróbáld magad?

– Évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy Dusán öcsémmel közösen írunk egy rockoperát. Én szívesen eljátszanám az egyik szerepét.

– Több mint húsz éve vagy a pályán. Érzel valami nosztalgiát?

– Én azok közé tartozom, akik keveset gondolnak vissza a múltjukra. Számomra az a legszebb, amit éppen csinálok.

– Történetesen?

– Az ötödik nagylemezem.

Nyomtatóbarát változat