Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Színes RTV
1997. május 5. hétfő

Otthon az időben

„Okos, intelligens, szellemes, korszerű, őszinte szövegek... hosszú éjszakába nyúló viták nyomán; elegáns, izgalmas, újszerű és csúfondáros vagy lírai muzsikák... Hangja erőteljes, férfias, vonzó, csipkelődő, harcos – amilyen éppen illik egy-egy szerzeményéhez." (Rocklexikon, szócikk Zoránról.)

A hazai könnyűzene (hál’ istennek) elnyűhetetlen alakja a Belgrádban született, de kisgyermekkora óta Magyarországon élő, 55 éves Zorán, akinek szinte minden korosztályban – talán csak a vad, „csörömpölő" zenéért szélsőségesen rajongó tinédzsereket kivéve – ezrével vannak hívei. Mert dalaiban egy érzékeny, az élet világos és sötét színeit egyaránt alaposan ismerő és szövegeibe csempésző, modern trubadúr szólal meg ritka bensőséges hangon. Azt a boldog kort idézi meg egy szál gitárján a kísérő akkordokat pengetve, amelyben zenész és hallgatósága egymáshoz közel, egyazon hangtérben helyezkedett el, s ebben a testközeli intimitásban megvalósulhatott az érzések és gondolatok harmóniája, együtt mártózhatott meg előadó és közönsége a zene hullámaiban.

Zorán – mint az április 19-i koncert ma este képernyőre kerülő rövidített változata bizonyítja majd – csak a szó biológiai értelmében öregszik. Minden új lemezzel visszatolja egy kicsit az élet képzeletbeli órájának kismutatóját, minden nyilvános fellépésén azt sugallja hallgatóinak: ha szépen, okosan élünk a képességeinkkel, ha nem engedünk a tőlünk idegen kísértéseknek és tartjuk magunkat saját, olykor csak veszteségek révén megőrizhető értékrendünkhöz, erkölcsi tartásunkhoz, az idő törvénye lassabban telik be rajtunk. Számos olyan – zömében újrahangszerelt – régi dal hangzik el a koncertfelvételen, amelyeket csak igen ritkán vagy egyáltalán nem játszott élőben. Mintha ezzel is jelezné, hogy nem kell megadni magunkat az időnek: múlt és jelen összetartozik, mindkettőnek azonos az értéke, együtt építik bennünk a sorsot.

–si –án

Nyomtatóbarát változat