Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Erdélyi Napló
1997. május 6. kedd

Nincs lefutott mérkőzés

Beszélgetés Sztevanovity Zoránnal

Énekes, gitáros, zeneszerző. 1942. március 4-én született Belgrádban. 1961-ben megalapítja a Metro együttest, 1961 és 1971 között énekese, szólógitárosa és vezetője a csapatnak, 1971 után szólóénekesi karrierbe kezd. 1982-ben Liszt Ferenc-díjat kap, majd 1994-ben Arany Európa-díjat. Nagylemezei: Metro (1969), Egy este a Metro Klubban (1970), Zorán (1977), Zorán II. (1978), Zorán III. (1979), Tizenegy dal (1982), Édes évek (1985), Szép holnap (1987), Az élet dolgai (1991), Metro (1969), Az elmúlt 30 év... (1993), Kell ott fenn egy ország (1994), Majd egyszer... (1995)

– Hogyan összegezné az elmúlt harminc évet?

– Egyszerűen nem lehet pár mondattal elintézni. Az ember teszi a dolgát, nem csinál semmi különlegeset. Végső soron ezt a kritikának s a kívülállóknak kell megítélniük.

– Mi az ön számára legfontosabb fogalom?

– Szerintem nincs legfontosabb fogalom. Talán a hitelességet, megbízhatóságot tartom fontosnak.

– Hosszú ideig csupán a képernyőn élvezhettük előadásait. Miért csak most jött Szatmárra, Aradra, Nagyváradra?

– Nem rajtam múlott. Talán az egyik szempont az volt, hogy ide csak úgy szabad jönni, ha maximálisan profi műsort tudok bemutatni. A meghívások nagy része abból állt, hogy egy szál gitárral egymagamban vagy valamilyen vegyes műsorban lépjek fel. Annál én ezt sokkal fontosabbnak éreztem, mintsem hakni jelleggel jelenjek meg. Sikerült kivárnom a megfelelő időt. Ez a mostani műsor ezzel a zenekarra, azt hiszem, vállalható.

– Mi a véleménye a most divatos zenékről? Fejlődött-e Magyarországon a zene fiatalkori éveihez képest?

– Sokat fejlődött a hajdani időkhöz képest. Nagyon sokféle zenei irányzat létezik. Azonban én ezt óvatosan kezelem. Maguk a zenekarok választhatnak a zenei stílusok közözz. Minden úgy indul, hogy először valamelyik stílus szimpatikus, majd eljutnak odáig, hogy a legjobban kedvelt irányzatot játsszák. Úgy érzem, borzasztó nagy a választék, sokféle stílus divatos.

– Melyik fiatal együttes áll önhöz közelebb?

– A Kispál és a Borz azok közé tartozik, akiket kedvelek. Nem a most megjelent Csinibaba című film zenéjéről beszélek, amelyben nem a tőlük elvártat nyújtották. Hangvételüket eredetinek, jónak érzem. Nem tartom katasztrofálisnak a fiatalok zenélését, mint sokan gondolják. Már csak azért sem, mert annak idején azt, amit mi kezdtünk el, az akkori idősebb korosztály ugyanolyan katasztrofálisnak tartotta. S ez még élénken él bennem. Jó az, ha sokféle stílus létezik, ugyanis ebből kikristályosodhat valami.

– Egyre több és több együttes születik. Nehezebb manapság elindítani egy együttest, mint az ön idejében, amikor a lelkesedés is elég volt, most inkább az anyagiak számítanak?

– Mikor mi kezdtük az egészet, akkor nem az anyagiak miatt ment, most a sok szempont között ott szerepel a pénz is. Azt nem állítom, hogy csak ez számít, de tény,. a show üzletté vált. Én a mai napig nem a pénzért zenélek, igaz ugyan, hogy ebből élek, de ha valaki ezt szerelemből elkezdte, akkor abból nem tud kigyógyulni.

– Mostani zenekara tíz tagból áll. Hogyan jött létre a jelenlegi felállás?

– Már három éve működik együtt a csapat, van egy régebbi magja, a többi fiatal csak később csatlakozott. Tehetségtől, kreativitástól, lelkesedéstől, a zene szeretetétől teszem függővé a velem együtt való munkát.

– Eltöltött már jó pár évet a színpadon, de vajon van-e lámpaláza fellépés előtt?

– Persze. De nem is akarom legyőzni. Állítom, akiben ez nincs meg, az nagyon blazírtan megy ki a színpadra, s ezt a közönség megérzi. Szerintem mindig nagy a tét, nincs lefutott mérkőzés.

– Születnek-e újabb dalok?

– Folyamatosan.

– Melyek a további tervei?

– A koncertek után rövid pihenő következik, aztán az új CD – mely valószínűleg szeptember-október tájékán jelenik meg – előkészületei és stúdiómunkálatai jönnek.

– Mikorra várható újabb Zorán-koncert erdélyi színpadokon?

– Fantasztikus fogadtatásban volt részünk, a közönségről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Egy következő koncertről talán egy év múlva beszélhetünk, hiszen ez év szeptemberében kijön az új nagylemez, és jövőre már ezzel a műsorral jöhetünk.

Bodnár Gyöngyi

Nyomtatóbarát változat