Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Anna
1992. január

Hanglemez

Zorán: Az élet dolgai

Milyenek is az élet dolgai? Szépek, csúnyák, fájók vagy feledhetetlenek, ám Zorán tolmácsolásában mindenképpen megejtőek. Egy érett, bölcs, olykor ironikus férfiember énekel nekünk sok mindenről, többek között arról, hogy hány és hány szerelemnek kell elmúlnia ahhoz, hogy megtanuljuk értékelni, ennyit ért, míg tartott. Emlékszem, a Calypso rádióban az elbűvölő humorú és ifjúságú Fiala János lejátszotta A szerelemnek múlnia kell című dalt, majd hozzátette: én ezzel vitatkoznék... És tüstént betelefonált egy velünk korú hallgató, hogy kéretik nem szó szerint venni a szám címét, mert nem arról szól.

Hát igen, kinek-kinek mást jelent egy dal, egy mondat, egy szó, egy emlék. S ez csak azt bizonyítja, hogy a lemez nagyon jó: többféle értelmezési lehetőséget kínál, ránk bízva, mit hallunk ki egy-egy dalból, korunk, lelkiállapotunk, éppen adott hangulatunk szerint.

De a csoda, ez a ritka jószág ezen az albumon is jelen van, a Volt egy tánc című dalban, melynek zenéjét a világhírű Leonard Cohen, abszolút csak itt és nálunk érthető-érvényes, költői szépségű sorait Dusán Sztevanovity írta. Megrendítő metszete szüleink életének: a megcsúfolt hiteknek, a „rettegett autós” ötvenes éveknek, az igazságtalan bebörtönzésnek, s a „mégis, mégis számkivetve” – itthon maradásnak. Nem tudok rá jobb jelzőt: torokszorító és felemelő egyszerre.

Tancsik Mária

Nyomtatóbarát változat