Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Forintos Újság
1991. április 10. szerda

Zorán

Készül a nagy generáció kiemelkedő egyéniségének, Zorán Sztevanovitynak legújabb nagylemeze. Az érdeklődés óriási, hiszen a népszerű előadó mindig is odafigyelt, s visszajelzést adott életünk minden változására.

– Ennyi siker után igazán pihenhetnél egy kicsit a babérjaidon.

– Én örökké elégedetlen vagyok, s ez vonatkozhat lemezre, de egy-egy koncertre is. A lustaság sem tartozik tulajdonságaim közé, ezért aztán mindig egy kicsivel többet, jobbat szeretnék.A lemez? Még csak munkacímet mondhatok: „Az élet dolgai". A lényeg, hogy az a korosztály, amelyhez én is és a korong alkotói is tartoznak egyfajta saját életérzéssel él, s éppen ezt szeretnénk egy zenei alkotás formájában kifejezni, megmutatni. E:egyébként a szöveget Dusán írta, a zenét pedig Presser Gábor, Gerendás Péter, és egy hazánkban tanuló külföldi diák és jómagam szereztük.

– Nem bánt, hogy már ráncos a homlokod?

– Nem, ugyanis ettől még nem változik meg az életem, s egyáltalán semmiféle olyan érzés nincs bennem, ami az elmúlással az öregedéssel kapcsolatos. Sőt úgy gondolom, hogy mostanában egy egész sor új lehetőség nyílt meg előttünk.

– Úgy vélem, hogy a Calypso Rádió egyik legnépszerűbb műsorvezetőjévé nőtted ki magad. Hogy volt bátorságod elvállalni?

– A kérdés jogos, ugyanis annak idején bizony sokat tépelődtem azon, vajon belevágjak-e? Jól tudtam, hogy ez egy komoly szakma, amit tanulni kell, s egy olyan személy, mint én, aki már jó pár éve a nyilvánosság előtt szerepel nagyon sokat veszíthet, ha nem felel meg az elvárásoknak. Nos, kellő alázattal közelítettem meg a feladatot kezdve azzal, hogy megpróbáltam ellesni a rádió kiválóságaitól hivatásunk fortélyait egészen addig, hogy hírolvasásból még leckéket is vettem.

– Melyik volt az a dal, amelynek hatására a zenei pálya mellett döntöttél?

– Nem egy nóta volt, inkább hangulatos, eseménysorozatok. A gimnáziumban elég mozgalmas életet éltünk, házibulik, osztálykirándulások stb., amelynek során persze sokat hallgattuk a Rádió Luxemburgot. Akkoriban kezdődött el igazán a rock and roll korszak és a zene nagyon tetszett. Egyébként mi Dusánnal együtt zongorázni tanultunk, amelynek mondhatni folytatásaként kaptunk egy-egy tangóharmonikát. Bevallom, nem emlékszem már, hogy került a kezembe először gitár, talán kölcsönkaptam. A lényeg az, hogy egyszer csak ott találtam magam a bulik közepén, s nem tagadom ízlett a még parányi siker is. Később aztán a Ki mit tud után választanom kellett, folytatom az egyetemet vagy zenész leszek. Az utóbbi mellett döntöttem.

– Nem őrizted meg az első gitárodat?

– Ha láttam volna a jövőt ereklyének bizonyára megtartottam volna. Azt a hangszert sem tettem el, amellyel a Táncdalfesztiválon szerepeltem. Kellett a pénz a követező, jobb minőségű gitárra.

– Mihez kezdenél, ha nem muzsikálhatnál?

– Számítástechnikával foglalkoznék vagy elmennék asztalosnak.

– Asztalosnak?

– Igen! A lakásunkba található polcrendszert és a kisebb bútorokat jómagam készítettem. Egyébként ehhez ma már elég komoly géppark is rendelkezésre áll. Egyszóval nem ijednék meg a kétkezi munkától.

– Te minek tatod magad? Popsztárnak, énekesnek, előadóművésznek?

– Egyszerűen csak zenésznek, s ebbe belefér az előadóművészet, a zeneszerzői munka és a zenei rendezés is.

– Nem nehéz azokba a dalokba „belebújni" amiket nem saját magad szerzel?

– Ne, ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezek a nóták nekem készülnek, mondhatni rám íródnak. Ilyen az én jutalomjátékom.

– Még mindig te vagy a szabadfoglalkozású zenei előadóművészek szakszervezetének elnöke?

– Igen, s örömmel mondhatom el, hogy képesek is vagyunk eredményesen támogatni, segíteni tagjainkat. Csak egyetlen példa: az utóbbi években több millió forintot osztottunk szét kamatmentes hitel formájában, amelyet egyrészt hangszer-, másrészt lakásvásárlásra fordíthatnak a zenésztársaink.

– Mi jelenti számodra a pihenést?

– Igazából nem arra vágyok, hogy pihenjek, hanem inkább szeretnék egy-két olyan napot, amikor nincsenek kötelezettségeim. Persze, tudom sokan azt gondolják, hogy a mi foglalkozásunk lazább, kötetlenebb a többinél, de erről szó sincs. Gyakorlatilag vállalkozók vagyunk, így hát saját magunknak tűzünk ki elérendő célokat, megvalósítandó feladatokat. Kikapcsolódni csak akkor tudok, ha átlépem az országhatárt. Nem tudnak, például utolérni telefonon, s én sem emelem fel a kagylót. „Kénytelen" vagyok pihenni. Egyébként ha tehetem szívesen teniszezem.

– A gyermekeid tanulnak zenét?

– Nem erőltetem. Azt szeretném, hogy ők ugyanúgy, szabadon választhassanak hivatást, mint ahogy annak idején a szüleim jóvoltából én is tehettem.

– gordon –

Nyomtatóbarát változat