Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

2003. május

Majd egyszer...

Retrospektív recenzió 2003-ból

A Majd egyszer... albummal Zorán oda tért vissza, ahonnan 1976-ban vagy még inkább 1963-ban, esetleg még korábban indult el. Ezen a lemezen olyan dalok sorakoznak, melyeket öröm hallgatni, és minden bizonnyal öröm volt rögzíteni is. Nézd csak, a CD hátsó borítóján még maga Zorán is mosolyog – ilyet 1977-ben láttunk tőle utoljára, egyébként akkor is csak a tasak megfordításakor!

1995-re Zorán már szólistaként is minden utat végigjárt, amit egy előadó végigjárhat, és ez természetesen igaz a pályáját kísérő társakra, Presserre és Dusánra is. „Az emberélet útjának felén” (már ha tényleg száz évig élünk!), legfőbb ideje volt egy kis feloldódásnak. A lemezen szereplő nóták legtöbbjét jóleső derű és kiegyensúlyozottság lengi át, de még a súlyosabb dalok mélyén is kivehetően csillan meg a remény. Ebben a hangulatban Zorán még azt is megengedheti magának, hogy olyan számot vegyen fel, melyben semmi mást nem tesz, mint régi dalainak motívumait sorolja újra. És láss csodát: az Emlékek bálja nem hogy nem fullad bele a banalitásba, hanem egyenesen az album nyitószámává lép elő, teljes joggal.

Abban, hogy Zorán ilyen látványosan találta meg a helyét, kulcsfontosságú lehetett a Polygram (később Universal Music) kiadóval való együttműködés kialakítása. A nagyrészt új felállású stúdiócsapat tagjai szintén jó partnernek bizonyultak – közülük Sipeki Zoltán és Horváth Kornél azóta is mellőzhetetlenek a Zorán-koncerteken. Tény, hogy a Majd egyszer...-rel, ezzel a remekül sikerült albummal kezdődött az a lemezkiadási sorozat és koncertszéria, amellyel Zorán hamarosan a szólópályán töltött első éveinek termését is felülmúlta.

Porosz Péter

Nyomtatóbarát változat