Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kalocsai Néplap
2008. június 17. kedd

Zorán és együttese zárta a fesztivált

Valljam be, hogy nagyon vártam? Bevallom. Ismerjem el, hogy még annál is többet kaptam, mint amennyire számítottam? Elismerem. Áruljam el, hogy megkönnyeztem-e a „Kell ott fenn egy ország” című számot? Igen, meg, és ezzel egyáltalán nem voltam egyedül.

Zorán és együttese. Nagy dolog ám a high-tech világában, ha valaki tűzön-vízen át ragaszkodik ahhoz, hogy a színpadi jelenléte akkor, és csak akkor teljes értékű, ha zenekarával együtt lépnek fel! Most aztán megláthattuk a különbséget. Pedig Zorán egy szál gitárral is magával tudja ragadni a közönséget, de akkor elveszne a túlnyomórészt Presser Gábor és Sztevanovity Dusán alkotta dalok lényege: a valódi zenei bravúrral aláfestett és kiemelt, vers-értékű és -szépségű szövegek. No meg a káprázatos hangszerszólók! Egek, sosem hittem volna, ha nem látom, mit lehet kihozni az ütőhangszerek hadából, amelyekkel Horváth Kornél körülbástyázta magát! Hogy például a basszusgitár (Lattmann Béla), a dob (Gyenge Lajos) ilyen teljesítményre is képes!

Úgy éreztem, jót beszélgettünk. Pedig mi a nézőtéren csak hallgattuk, ahogyan Zorán felvezeti régi és új dalaikat, beleszőve saját – és az ország – életének utóbbi mintegy fél évszázadát. Csak olyan csöndesen, olyan zoránosan. Kis iróniával, szeretettel, megbocsátóan lapozott az emlékek között.

És a hangja! Az ezer közül is eltéveszthetetlen, gyönyörűen zengő hangja! Olyan virtuózan bánik vele, mint egy hangszerrel. És a közönség együtt szárnyal, örül és búsong, él át szerelmeket, csalódást – és emlékezik.

Vigasztal, reményt ad, kedvesen magyaráz, táncra csábít – egyszóval varázsol, ahogyan csak az igazi művészet tud. Ha valaki, hát Zorán bebizonyítja a gyakran emlegetett igazságot: nincs komoly és könnyű zene, csak rossz és jó zene.

Ez a fesztiválzáró koncert nagyon-nagyon jó zene volt. És fantasztikus élmény.

Méltó befejezése a XVI. Kék Madár Fesztiválnak, az idén is pazar programsorozatnak, Kalocsa szeretet-fesztiváljának. Higgyék el, minden évben többek leszünk általa és vele. Lelkünk cseppenként telik meg fénnyel és örömmel, mint Lakatos György tengere szeretettel. Őrizzük meg ezeknek a napoknak az örömét, az ünnepi mosolyok ragyogását a hétköznapokra is. Hiszen segíteni, örülni, szeretni két fesztivál között is kell.

Gábor Erika

Nyomtatóbarát változat