Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Petőfi Népe
1993. november 20. szombat

Romantikára hajlamos ember vagyok

Nagy sikerű koncertet adott nemrég Zorán a bajai helyőrségi klubban. Az igen jó hangulatú előadás után alkalmunk volt beszélgetni vele.

– Talán legnépszerűbb dalod máig az Apám hitte. Ebben az ars poeticád van?

– Dusán meg az én gondolatvilágom a szülőkről, akiket mi nagyra becsülünk és szeretünk a mai napig is, mert hálistennek még megvannak. Sok szempontból maradtak mindmáig példaképeink emberi tartásban, becsületességben, gerincességben. Irányítottak, segítettek bennünket egész életünk folyamán, s igazán mély tudatos érzés teljesedett ki bennünk, ez fejeződik ki ebben a dalban.

– A testvéred, Dusán dalszövegeinek zöme a romantikáról, a szerelemről szól.

– Magam is romantikára hajlamos ember vagyok, nem tagadom. Dusán is, de ő visszafojtottabb, titkolja talán. Másrészt ugyanakkor úgy érzem, hogy ezekben a szövegekben nagyon sokszor olyan típusú fanyar humor is van, ami mindig feloldja ezt. Meggátolja érzéseim szerint, hogy bármelyik dal is átcsapjon érzelgősbe, csöpögősbe. Ez nem az én világom, el sem énekelnék ilyeneket ma már. Ez egyfajta megközelítése az érzelmeknek. Van egy szint, amit csak négyszemközt tudok elképzelni, ami már nem is az érzelem, amit nem ízléses kiteregetni a nagy nyilvánosság előtt.

– Magánéletedből mi tudható?

– Van egy 27 éves Zoli nagyfiam, aki Amerikában él, és van egy 10 éves Szandra lányom, a harmadik házasságomból.

– Némely kollégád belevetette magát a politikai életbe. Téged egyáltalán nem érdekel ez a dolog?

– De nagyon is érdekel a politika, és megvan a saját véleményem. De azért tartom távol magam a napi politikától, mert éppen elég sok politikát érzek a dalaimban, és ha bármely szervezetileg meghatározható csoportosuláshoz csatlakoznék, nyilatkozat vagy belépés formájában, azzal elveszíteném azt a művészi függetlenségemet, amely azt biztosítja jelenleg, hogy a dalokban elhangzó szövegeket nem kell sem innen, sem onnan nézni. Csakis egyfajta módon lehet hallgatni, ahogy ezt én várom, ahogy Dusán szövegeit én tolmácsolom. Szeretném megőrizni a dalok hitelességét, mivel sajnos túlpolitizált világban élünk, és az emberek nagy része hajlamos arra, hogy még a valóban önálló gondolatokat is másnak tulajdonítsa.

– További terveid újabb 30 évre szólnak?

– Visszavonulással egyelőre nem foglalkozom, még két szólólemezre van szerződésem, melyből az elsőnek ‘94 derekán kellene megjelennie. Egyébként nem nyilatkozhatnék itt Baján, de sehol sem, ha három cég, az Aral, a Volkswagen és a Westel rádiótelefon nem áll ki a turné mellé mecénásként. Emellett támogatják azokat a kiadványokat is, amelyek a közeljövőben jelennek meg. A Vigadó-beli koncertsorozatom anyagából megjelenik a Polygramnál egy 60 perces magnókazetta, egy szóló CD válogatás, valamint dupla CD-n a teljes előadás.

Zalavári László

Nyomtatóbarát változat