Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Független Délvidék
1993. december 17. péntek

Zorán – hangerő nélkül

„Minden jegy elkelt!„ – hirdette a Zorán koncertjét beharangozó plakátra ragasztott felirat, de a jegy nélkül maradt emberek – fiatalok és idősebbek egyaránt – képtelenek voltak elfogadni azt a szomorú tényt, hogy nem láthatják a magyar zenei élet egyik kimagasló alakját, és elszántan vadásztak a megváltást jelentő belépőért. Akinek sikerült a „kincs" birtokába jutnia, boldogan furakodott a belépésre várakozó tömegbe, és megpróbált minél közelebb kerülni a bejárathoz. A jegy nélkül maradt rajongók keserűségét talán nem is lehet szavakba önteni...

Megszámlálhatatlanul sok koncerten fordultam meg eddigi pályafutásom során, volt szerencsém nyomon követni az alig ismert, amatőr zenekaroktól a világhírű megasztárokig nagyon sok zenész tevékenységét. A könnyűzene előadói és a rock szörnyei egymás mellett foglalnak helyet a felejthetetlen emlékeim között. És mégis... Felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy életem egyik legemlékezetesebb koncertje a 30 éves pályafutását ünneplő művész bajai fellépése volt! Zorán csutkáig letekerte a hangerőt, száműzött a színpadról minden torzítót, erősítőt, vagy más zajkeverő szerkentyűt, és jubileumi koncertjén új köntösbe öltöztette a jól ismert dalokat, amelyeket akusztikusan, „majdnem" egy szál gitáron mutatott be a közönségnek. Tudni kell róla, hogy ő a magyarországi unplugged-mozgalom szellemi atyja, és miután döntő mértékben hozzájárult a hangerő nélküli koncertek meghonosításához (hazánkban az EDDA és a PA-DÖ-DÖ voltak az úttörők), kézenfekvő volt, hogy ezen az ünnepi koncertsorozaton visszatérjen a gyökerekhez.

Az énekes személyisége olyan közvetlen, és dalszövegei annyira intimek, hogy mindenki magáénak érezheti őket. Ezért is van, hogy Zoránt nem lehet csak a zenéjéért szeretni. Annyira kedves, szimpatikus ez a csodálatos művész, hogy azonnal belopja magát a hallgató szívébe, és szerencsére nem ábrándítja ki rajongóit. A koncert hangulata őrületes volt, sorra zendültek fel az ismert és kedvelt Zorán-dalok, s bátran kijelenthetem, hogy nemcsak az énekes és zenekara érezte jól magát a bulin, hanem ennek a felszabadultságnak nagy része átragadt a közönségre is. Ebben a fantasztikus légkörben Zorán bebizonyította, hogy az erősítők és torzítók használata nem vezet feltétlenül igényes zenéhez, hiszen elegendő egyetlen gitár, néhány kiegészítő hangszer, és páratlan hangjával – amely úgy be tudja tölteni az egész termet és a lelket! – máris beköltözik a rajongók szívébe. Csodálnivaló, hogy tiszta tudott maradni, és továbbra sem áll mögötte hatalmas gépezet, ahogy ez manapság szokás. Továbbra is egyedülálló, sajátos irányban halad, amit nem lehet nem tisztelni. A zenéje és szövegei most is elbűvöltek. Érezni, hogy azoknak énekel, akik szeretik.

A koncert előre tervezett befejezési időpontja már réges-régen elmúlt, de a közönség fergeteges tapsorkánja újra és újra színpadra követeli a páratlan művészt, akinek bensőséges, közvetlen kitárulkozása ismét lenyűgöz. Már a sokadik ráadásnál tartunk, és Zorán bűvésztarsolyából az elmúlt 30 év újabb gyöngyszemei kerülnek terítékre, de mint minden meseszép álom, ez a koncert is véget ér. Zorán! Köszönöm ezt a nagyszerű élményt, amit a koncert meghallgatása okozott.

„A szerelemnek múlnia kell, ha múlik, akkor fájnia kell, hogy érezd, mennyit ér, míg tart, míg él..." – énekelte Zorán a koncerten, amelynek óriási sikerét látva tiszta szívvel nyugtázhatom, hogy a rajongók Zorán iránti szerelme sohasem hal meg. Ez a szerelem halhatatlan!

Lőrinczi Csaba

Nyomtatóbarát változat