Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Jászkun Krónika
1995. június 22. csütörtök

A cím önmagáért beszél

Zorán: Majd egyszer...

Zorán. A név ma már többet jelent a slágernél. Zorán neve maradandó, az elmúlt harminc év több generációja nőtt fel az ő dalain. Nemrégiben fejezte be legújabb, nyolcadik lemezének munkálatait.

– Majd egyszer, ez lett a címe, s azt hiszem, ez önmagáért beszél. Túl azon, hogy ez egy dal címe, kifejezi azt az állapotot, amiben most 1995-ben leledzünk. Mindegyikünk majd valami későbbi jóban bízik. Tíz dal került rá a lemezre, a szerzők a Presser-Dusán szerzőpáros mellett még Sipeki Zoltán, Pavel Danek, Závodi Gábor, s jómagam is írtam egy dalt.

– Tehát valamiféle hangulat vagy helyzetjelentés a legújabb lemezen? Koncept, azaz egytémájú lemezt készítettek?

– Nem, mert ezen a lemezen is van optimistább vagy éppen elmerengőbb hangvételű, illetve szövegű dal. A zenék sem koncept jellegűek, hiszen más-más hangulatot tükröznek. Presser Pici egyébként ragaszkodott a Tom-Tom stúdióhoz, ahol egy Bösendorfer zongora található. A zongora mellett az akusztikus gitár és a tangóharmonika hangzása jellemző a legtöbb dalra.

– Testvérétől, Dusántól megszokhattuk a versszintű dalszövegeket. Van, mikor vitájuk van a szöveg miatt vagy ön belejavít Dusán versszövegébe?

– A munkamódszer az, hogy Dusán megírja a szöveget, s a feléneklés alatt végig ott van nálam a stúdióban. Sokszor előfordult, hogy ő maga szólt, hogy nem, itt javítsunk, s akkor rugalmasan változtatunk egy szón vagy akár verssoron. Arra még nem volt precedens, hogy ez éles vitává fajult volna.

– „Az élet dolgai" című lemezének talán legismertebb dala a Szerelemnek múlnia kell, mely egy beérkezett művész halk bölcsessége. Folytatódik ez az új lemezen?

– A Szerelemnek múlnia kell egy kiragadott mondat. Ez a dal lényegében arról szól, hogy a fiatal nem lehet bölcs. Ahhoz, hogy igazán értsük, mennyit ér egy szerelem, el kell múlnia. Úgy érzem, Dusán erre a korongra is írt jó néhány sort, melyek ugyanígy megmaradnak. Az egyik ilyen a Hajózni kell című dal, melynek rövid lényege: még ha az elemek össze is fognak ellenünk, akkor is hajózni, menni kell.

– Mikor hallhatjuk élőben az új Zorán-szólólemezt?

– Az élő bemutatkozás a kampányturné idejére, őszre várható. Számításaink szerint ennyi idő kell, míg beérik egy új lemez.

– Tudja már, hogy hol lesz a fővárosi lemezbemutató?

– November 17-én a Budapest Sportcsarnokban. Ez már biztos, hiszen az ehhez szükséges támogatást az Aral Hungáriától, a Volkswagentől és a Westel 900-tól megkapom. Természetesen a koncerten az új dalok mellett jó néhány régi dal is elhangzik majd.

Zoltán János

Nyomtatóbarát változat