Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Pesti Műsor
1995. július 13. csütörtök

Majd egyszer...

Sztevanovity Zoránnal beszélget D.Magyari Imre

Mielőtt dedikálná új, Majd egyszer... című, a PolyGramnál megjelent albumát, áthajtogatja a leporello-szerű borítót vagy kísérőfüzetet – minek kell ezt a CD-knél nevezni? –, amin igen helyesen Dusán szövegei is rajta vannak. Mondhatni, rezignáltan és bölcsen hajtogatja. A magáét.

– Amikor, ki tudja miért, eltöprengtem, mi lenne az az egy szó, amivel jellemezni lehetne az új CD-t, olyanok jutottak az eszembe, mint „kiábrándult„, „keserű„ – hiszen olyan sorokat énekelsz: „már a galambok se repülnek”, „a mesék lassan elfogynak„, és Karinthyt idézve „minden másképp van”. Igaz, az is ott áll, hogy „hajózni kell"...

– Becsüllek, mert bele mertél vágni, hogy egy szót keress a tíz dalra... Én is próbálkoztam ilyesmivel, de nem találtam megfelelő kifejezést, túl nehéz a feladat. Amire te célzol, a kiábrándultság, a megkeseredettség, csak részben van jelen, bár jelen van. Nem igazán hurráoptimisták a számok... Dusán mondta nemrég, hogy az ember a hétköznapjaiban könnyedebb, oldottabb, mint akkor, amikor nekiül megfogalmazni ezeket a hétköznapokat versben, prózában vagy zenében.

– Dusán a szövegekben magát fogalmazza meg vagy téged?

– A számokat úgy lehet felfogni, mint eredőket. Négy éve nem dolgoztunk együtt, azóta sok minden történt, mi is változtunk és persze soha nem gondolkodtunk teljesen egyformán.

– Az egyik számban a Vadkeletről énekelsz: „... olyan tájba értem, / mely a térképen se volt„, az utcákon rablás, üldözés, osztozkodás, „az autódat az úttal együtt lopják el". Mennyire érzed sötétnek azt a helyzetet, amiben élünk?

– Most még inkább, mint amikor a lemez született, pedig ennek csak néhány hónapja. Egyre többen küzdenek megélhetési gondokkal, egyre többen csúsznak lefelé – és persze megvan az a réteg is, amelyiket semmi nem érinti, meg tudja sütni a maga nem is akármilyen pecsenyéjét. Nekem nincsenek megélhetési gondjaim, de a közhangulat rám is hat, sok minden van, ami sérti az ember igazságérzetét.

– Mennyire aggódsz a kislányod jövőjéért?

Nagyon – már csak azért is, mert most történt két gyermekrablás. Nem tudni, mibe megyünk bele, milyen jövő vár rá és a kortársaira. Most tizenegy éves...

– Te hogy képzelted valamikor a hatvanas években, mi lesz veled?

– Semmiképp nem gondoltam, hogy zenész leszek. Hobbiból kezdtünk zenélni, határozottan el akartam végezni az egyetemet, mérnök szerettem volna lenni.

– Az első sikerek, a Mi fáj,Fehér sziklák, mennyire vannak hozzád közel?

– Annyira, hogy ma is éneklem őket. Tudom, hogy meghatározó dalok a pályámon akkor is, ha annak idején berzenkedtem ellenük, hiszen a Metróval másfajta zenét játszottunk. A Fehér sziklák szövegét egyébként S.Nagy István írta, aki akkoriban nagyon sokat segített nekem is, másoknak is.

– Sok minden történt azóta. Az egyik új dal Élet tanár úrról szól. Szerinted hanyasod van életből?

– Úgy négy alá... De még lehet javítani.

D. Magyari Imre

Nyomtatóbarát változat