Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Népszabadság
2001. szeptember

Közkinccsé tett magántörténelem

Így alakult címmel jelent meg Zorán új lemeze. Az első benyomások alapján úgy tűnik, az album dinamikus, tempós dalok gyűjteménye, de nem hiányoznak a Zoránra jellemző balladisztikus, merengő hangulatok sem.

Valamennyi dal Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye, s ez egységessé teszi a korongot. Presser zenéje ezúttal is invenciózus, gazdagon hangszerelt, amelyben helyet kapnak olyan, rocklemezeken ritkán használt instrumentumok is, mint a hegedű vagy a mandolin. Hogy milyen izgalmas az album zenei szövete, mi sem bizonyítja jobban, hogy mindezek mellé elfért a gitár, az orgona, a tangóharmonika, a trombita és számos ütőhangszer. Presser dalszerző „formáját bizonyítja„, hogy két elkészült szerzeményt utólag le is hagytak a végső válogatás során. Zorán erről így vélekedik: ”azért is csak Pici az album zeneszerzője, mert a dalok szinte így szaladtak ki a keze alól. Egyébként nem tekinthető végleges tendenciának, hogy a lemezen csak Presser-Dusán-dalok hallhatók, nyitott vagyok más szerzők dalaira is."

A szövegekre is érdemes külön bekezdést nyitni. Dusán ezúttal is költészetet művelt a dalszövegírásból. Képei és rímei bravúrosak. Egyszerre ironikusak, távolságtartók, felülemelkedők és légiesek. Tökéletesen érzékeli a társadalom bajait, a magánélet és az emlékek védelmének szükségességét.

„Nekem időnként úgy tűnik, Dusán filmek forgatókönyveit vázolja fel. Még ma is, ennyi év után is úgy fogalmaz, mintha az én fejemmel gondolkodna. A bírálat épp annyira bírálat, amennyire kell, az emlékezés is épp annyira személyes, amennyire egy generáció érzése lehet." – fűzi hozzá Zorán.

Önmagában az Így alakult cím is ironikus. Összegez, mérlegel, üzen. Egy baráti társaság, egy, a magyar könnyűzenei életben kirívóan tartós műhelymunka gesztusa.

Az album tehát minden olyan erényt megőrzött, amely ma szinte csak Zorán lemezeinek sajátja. Zorán hangja olyan, mint a bor. Minél jobban múlnak az évek, annál érleltebb, zamatosabb, kifejezőbb. Hiteles személyisége a XXI. századi Magyarországnak is.

Zorán egész októberben turnézik, s az előadássorozatra az új lemez néhány dalát is magával viszi – a régi slágerek mellett. Tavasszal aztán a turné folytatódik, kiemelkedő állomása lesz a május 6-7-ei Erkel Színházban rendezendő duplakoncert. (Ez már jubileumi év lesz, hiszen Zorán első szólólemeze 1977-ben jelent meg, 2002-ben pedig ez éppen huszonöt év.) Ünnep lesz, a ritka percek selyemszalagjával.

Friss hír, hogy újra indul a Metró klub. Egyelőre úgy fest, nem a Metró zenekarral, de Zorán már soha nem mondja azt, hogy soha. mindenesetre nem valószínű, hogy valaha még összeáll a beatkorszak meghatározó zenekara. Az Illés-Metró-Omega szuperkoncert méltó lezárása volt az együttes pályafutásának. Igazi meglepetést még Zorán szólópályája ígér. Tessék csak meghallgatni az új lemezt. A közönség szeretete alapján meg merem jósolni: nem véletlen, hogy így alakult.

Gréczy Zsolt

Nyomtatóbarát változat