Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kurír
1998. április

Kurír Kávéház

Slágertémák

Mondhatnánk, hogy a kávéházazás mint műfaj kihalt. Pedig eme időtöltésnek valójában nem is a kávéház a lényege, hanem a csevej, ezúttal az Átrium Hyatt-ben. Az országgyűlési választások első fordulója előtt egy héttel Zorán-koncert lesz a Budapesti Sportcsarnokban. A két történetnek abszolút nincs köze egymáshoz, de a két esemény közelsége is oka, hogy a kávéházban a népszerű énekessel beszélgettünk.

– Megindult a választási kampány. Milyen hangulatú korteskedésre számít?

– Talán igazuk lesz azoknak, akik szerint nem lesz túl vad az előttünk álló két hónap. Azt hiszem, rájöttek a pártvezérek, hogy a durva retorika visszaüt, s ha esetleg nem is gondolták komolyan, amit mondtak, csak ártott a népszerűségüknek. Ma már az is látható, hogy a szélsőséges erők a centrumba igyekeznek, legalábbis így állítják be magukat. Az ellenzék nyilván a kormány hibáit ostorozza majd, míg a koalíció a folyamatossággal és a stabilitással érvel. A baj csak annyi, hogy ezúttal sem programokat ütköztetnek, tele lesz a sajtó a pártok olykor megalapozatlan ígéreteivel.

– Bonyolítja a helyzetet, hogy az MSZP és az SZDSZ egyik vitából mászik át a másikba...

– Négy éve ölik egymást, a mostani konfliktusokban tehát nincs semmi meglepő. Megjegyzem, ez még mindig jobb, mintha a kisebbik koalíciós partner folyamatosan végigbólogatta volna a ciklus idejét. Így legalább vitában dőlnek el a dolgok.

– A kormánypártok számára adu lehet májusban, hogy a gazdaság mutatói kétségkívül javulást jeleznek. A Nemzetközi Valutaalapnak például minden adósságunkat visszafizettük.

– Laikusként úgy gondolom, ez elsősorban erkölcsi győzelem. fontos pillanat, amely növeli az ország hitelképességét. A befektetők is talán nagyobb bizalommal lesznek Magyarország iránt. Azt persze én is tudom, hogy a polgárok számára ettől még nem érkezett el a jólét.

– Kuncze Gábor tízmilliárdot kért a rendőrség, két és fél milliárdot a határőrség számára, hogy reális eséllyel vegyék fel a versenyt a bűnözőkkel szemben. Horn Gyula és Medgyessy Péter ellenben kijelentette, nem adnak egy fillért sem. Ön adna?

– Vagy ennek, vagy a következő kormánynak adnia kell. Az ellenzék helyében drukkolnék, hogy még a mostani miniszterelnök adjon... Emlékszem, amikor a kádári időkben megkérdezték tőlünk: „Azt akarjátok, ami kinn van? Bűnözést, kábítószert? Mi meg persze azt akartuk, igaz, idealistaként azt hittük, a negatívumok odaát maradnak. Sajnos, nem így történt. Olvastam, hogy New Yorkban csökkent a bűnözés. Nyilván nem üres zsebbel érték el az eredményt. Sok pénzre lesz szükség, mert arra hiába várunk, hogy a polgárok egyszer maguktól megjavulnak, ha több lesz a fizetésük.

– Hogy valami jó dologról is beszéljünk, talán nem lesz háború Irak és az Egyesült Államok vezette erők között. Ez már csak azért s fontos, mert magyar orvoscsoport is utazna a térségbe...

– Mások bőrére az ember nem mondhatja nyugodt szívvel, hogy menjünk és harcoljunk. Itt azonban önkéntesekről van szó, s nem fegyveres részvételről. Úgy látom, eben a konfliktusban illik jelen lennünk, ráadásul biztos vagyok abban, hogy fontos okból éleződött ki a helyzet. Tudomásul kell vennünk, a NATO-tagsággal azt is vállaltuk, hogy a nem túl kellemes feladatokból is kivesszük a részünket. Nem véletlen, hogy a csehek és a lengyelek is gyorsan vállalták a maguk feladatát. Alapvetően nem örülök persze, hogy magyarok is ott lesznek, ha háború tör ki, de ez a jelenlét még a tűréshatáron belül van.

– Váltsunk néhány szót a személyes tervekről. Mi lesz a május koncerten?

– Május 2-án lépünk fel a BS-ben, de március 30-tól egy országos turnét is indítunk, ennek záróállomása lesz a budapesti előadás. Az 1997 című, tavalyi album adja a koncert gerincét, de a régi slágerek sem hiányoznak majd. A sorozaton az állandó társaim alkotják a zenekart, de lesznek vendégek is. A BS-ben természetesen együtt játszik velünk Presser Gábor. Készülünk jó néhány zenei csemegével, remélem, a közönség ezúttal is megtölti a széksorokat.

Gréczy Zsolt

Nyomtatóbarát változat