Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kurír
1998. május 5. kedd

Zorán Ünnepe

Az 1997-es évszám 1998-ban is aktuális és időszerű. Zorán a Budapest Sportcsarnokban mutatta be a tavalyi évszámot címként jelölő albumát, s persze a régi slágereket is elénekelte népes zenészcsapata társaságában.

Hogy a teltházas koncert igazi ünnep volt, arról már beszámoltunk, de az előadás utáni fogadás is igazán pompásra sikeredett. Ezen persze csak a külön meghívóval rendelkezők vehetnek részt, de köztük számos zenészbarát akadt, akik gratuláltak az est főszereplőjének.

Természetesen jelen voltak Zorán szülei, akikről a Volt egy tánc című Leonard Cohen dal szól Dusán irodalmi értékű fordításában. Az állandó alkotótársak közül nem csak a színpadon, hanem a bulin is megjelent Presser Gábor, akinek a napokban jelenik meg egy lemeze, amelynek dalait huszonöt éve írta egy vígszínházi produkció számára, de most a jelen rockénekesei adják elő. A darab, persze a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. Megjelent Kaszás Attila is, aki vendége volt az estének, s most először állt életében rockszínpadon. Mint mondta, felejthetetlen volt tízezer ember előtt énekelni.

Nem lehetett nem észrevenni a két mutatós vokalistát, Magyar Hajnalkát és Faith Ildikót. A kemény rock világából érkezett gitárvirtuóz Sipeki Zoltán is ott falatozott a többiekkel, csakúgy, mint Horváth Kornél, aki valamikor dzsesszistának indult, s ütősökön közreműködött. Hogy a műfaji kavalkád teljes legyen, Szabó Tamás herflis a blues barátai számára lehet ismerős első-sorba. Eljöttek tovább Zorán színészbarátai, akik közül többen megállapították, Zorán olyan, mint a bor, minél idősebb, annál érettebb és értékesebb.

Talán kevesen tudják, hogy a koncertet – a sokadik alkalommal – azt a Bakacsi Béla szervezte, aki egykor énekesnek indult, s az első 1966-os táncdalfesztiválon döntős volt. Nem hiányzott a régi metrós zenészbarát, Frenreisz Károly sem. Megkérdeztük az ünnepeltet, hogyan tovább, s ő annyit válaszolt, lesz majd új lemez és koncert is, de időpontját még ő maga sem tudja. Elmondta még a BS terét szinte lehetetlen megszokni, az ember néha kiszaladna ijedtében, annyira nyomja a felelősség. De aztán marad, elvégre miatta jöttek ennyien.

Csak egyvalaki hiányzott a megszokott társaságból, Éva asszony, aki, ha igaz, hogy „kell ott fenn egy ország", akkor mindent látott és hallott, s a koncerten jelen lévő Szandra lányukkal együtt büszke volt a férjére.

Gréczy Zsolt

Nyomtatóbarát változat