Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Mai Nap
1998. szeptember 6. vasárnap

Üzenetre kapcsolva – Régi társa a számítógép

Ma már az élet bizonyos területein nélkülözhetetlennek tartja az internetet és telefont. Viszont vannak olyan pillanatok, amikor Zorán nem elégszik meg azzal, hogy a mobilját kikapcsolja, még az otthoni vonaláról is lekapcsolja a csöngést. Mindezt csupán éjszakára teszi, s nem azért, mert nem kíváncsi arra, hogy ki hívja. Pusztán elővigyázatosságból szokott rá a telefonok elhallgattatására, ugyanis sokszor hajnali négykor pihent agyúak szórakoztak vele.

Napközben persze fontosnak tartja, hogy elérhessék. Lévén munkája nagy része – mint a szabadfoglalkozásúak többségénél – telefonon szerveződik.

– Ma már nélkülözhetetlen számomra a mobil. Fontos, hogy szinte bárhol elérhetnek, és én is onnan telefonálhatok, ahol vagyok, s így állandó kapcsolatban lehetek a lányommal.

Természetesen ha nincs bekapcsolva, a hangpostája akkor is él. Zorán nem vicces bejelentkező szövegekkel szórakoztatja az őt hívókat.

– Csupán a számomat mondom be – mesélte. – Ez azért fontos, mert bárkivel előfordulhat, hogy egy billentyűt félrenyom. Engem is bosszantana, ha a bizalmas üzenetemet más kapná meg.

Az interneten viszont ez a legritkább esetben fordulhat elő: saját honlapja van. A számítógép már nagyon régen jelen volt háztartásában és munkájában, így amikor a világháló betört a magyar piacra is, az első között kapcsolódott az információs szupersztrádára. Az úttörők között volt a honlapok terén is, hiszen csaknem két éve birtokol egyet.

– Sok szempontból pótolhatatlan. Ezen közlöm a koncertjeimmel, lemezeimmel kapcsolatos információkat, szövegeket és kottákat, s ide futnak be a rajongók visszajelzései is.

Amelyekből van bőven. Ám Zorán legnagyobb sajnálatára elég rossz levélíró, így a válaszai mindig váratnak kissé magukra. Amúgy leginkább a hasznos információkat szedi le az internetről. A legritkább esetben áll neki csak úgy szörfölni. A rendszer szórakoztató oldalát még nemigen volt módja kipróbálni. Szandra lánya viszont annál inkább otthon van ezen a téren.

– A családban ő szörfözik, gyakran küld és kap e-mailt, sőt néha társalgásokba is beszáll. Nekem sem természetellenes a világháló, ám aki beleszületik, mint ők annak magától értetődő dolgok ezek. Technikailag azonban még jobb vagyok, ám az is előfordult már, hogy én kérdeztem tőle valamit.

Hamvas Atanáz

Nyomtatóbarát változat