Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Pesti Műsor
1997. október 27. hétfő

Zorán 1997

Ezzel a címmel lát hamarosan napvilágot a szokásos három támogató – Aral, Volkswagen és Westel 900 – közreműködésével Zorán legújabb nagylemeze, amelyet a megszokott szerzők – Presser Gábor, Gerendás Péter, Sipeki Zorán és Sztevanovity Dusán – készítettek. Az előadót az új albumról kérdeztem.

– Túlságosan benne vagyok még a munkában ahhoz, hogy véleményt mondjak róla. Kell egy kis idő, amíg kellőképpen eltávolodom az alkotástól. Most még nem nagyon látom a fától az erdőt. Sok minden menet közben jut eszébe az embernek, ami esetleg még jobbá teheti a dalokat. Az aprólékos munka sokszor a határidők módosulásához vezet, mert az alkotótársammal együtt nem akarok semmiféle kompromisszumot kötni. Ezzel együtt van bennünk egy ösztönös vágy, hogy soha ne ismételjük önmagunkat. Ugyanakkor nincs kedvünk kilépni a saját bőrünkből. Ez a két erő egyszerre hat, és bizonyos értelemben egyensúlyban kell tartani őket. Fontos, hogy megmaradjon a hitelesség, de legyen egy kis változás is. Ez a lemez nem az 1997-es évről szól, hanem úgy általában rólunk – 1997-ben.

– Hogyan érzi magát Zorán 1997-ben?

– Elég rapszodikus életet élek, és olykor bizony hullámzanak az érzelmeim. Dusán a szövegekben mégis mindig eltalálja, hogy engem éppen mi foglalkoztat. Persze, az azért soha nem volt jellemző ránk, hogy teljesen közvetlenül beszélnénk a privát dolgainkról. Ez a lemez mégis olyan vallomás lesz, amelyet azért el lehet mondani sok ember előtt is, és részleteiben talán többen magukra ismernek. Ez nagyon fontos számunkra.

– Az új albumot is lemezbemutató koncert követi majd?

– Igen. A jövő tavaszra tervezünk egy országos turnét, amelynek a záróakkordjaként a Budapest Sportcsarnokban játsszuk el az új album néhány dalát. De addig még sok tennivalónk van.

– Mit szól ahhoz, hogy mostanában a dallamos zene egyre inkább a háttérbe szorul?

– Nem szívesen kritizálom az utóbbi idők divatos stílusait. Még él bennem az emlék, hogy amikor mi kezdtük, sokan túl egyszerűnek, szinte primitívnek tartották a zenénket. És a külsőségek – mint például a hosszú haj – iránti ellenszenv még a jobb felvételekkel szemben is érzéketlenné tette a kritikusokat. Ezért vagyok én is nagyon óvatos, amikor véleményt kell mondanom. A mai fiatal zenészek munkái között is vannak érdekes, számomra nagyon is élvezhető szerzemények. A tehetséget minden alkotásban megérzi az ember, bármilyen műfajról legyen is szó.

G. Tóth Ilda

Nyomtatóbarát változat