Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

POP Magazin
1980. augusztus

Ellenpont

Zorán III.

Ha valaki a hetvenes évek első felében azt mondja, hogy Zorán és Cseh Tamás nevét valamikor még egy lapon említem – kinevetem. Cseh Tamás szókimondása, egy korosztályról tudósító dalai és Zorán fehér sziklái!? A közeledés – akkor elképzelhetetlennek tűnt.

Most szinte egy időben jelentkeztek mindketten nagylemezzel és a felvételeket meghallgatva azt kell mondani: az idők Zorán javára változtak. Zorán élete legjobb nagylemezét készítette el, s ezzel az LP-vel végérvényesen a magyar ifjúsági zene első vonalába emelkedett.

Ha lekerekítettebben és populárisabban is, mint zenésztársa – alakja, szerepe inkább Koncz Zsuzsáéval rokonítható – 1977-től Zorán is arra vállalkozik, hogy magáról, a beérkezettekről, a beatgeneráció sorsának alakulásáról fogalmazzon meg és továbbítson üzeneteket. Ez a program legőszintébben, legkeresetlenebbül, legszebben a Zorán III című albumon sikerült.

A Zorán köré szerveződött team – Presser, Somló, Karácsony, Dusán és most Szörényi és Bródy is – gondoskodott arról, hogy a maga nemében egyedülálló, művészi színvonalú produkció szülessen. Briliáns szövegek (Az én városom, Így is jó, Vasárnap délután), a korábbiaknál alkalmazkodóbb, kifejezőbb, sokszínű zene (reggae, blues, country, dél-amerikai ritmusok) és a póz nélküli előadásmód teremtik meg azt a produkciót, ami miatt ezeket a dalokat újdonságvarázsuk, slágervoltuk emúltával is szívesen hallgatjuk újra és újra. Olyan ez a Zorán-lemez, mint egy jó könyv. Évek múltán is nyugodtan elővehetjük. Mindig tartogat majd valami meglepetést, mert magunkra ismerhetünk benne.

–sebők–

Nyomtatóbarát változat