Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Zorán-topik az Index Fórumán
1998. december 1. kedd

Átverve

Megvettem a Hozzám tartozol című Zorán-válogatáslemezt – és hatalmasat csalódtam. A Kék asszony valóban gyönyörű így, unplugged, Zoránnal, de aztán...

Mikor hallgattam, először meglepődtem, hogy a Mária volt a vigadóbeli koncertfelvetelről van kimásolva, de gondoltam, valamiért nem tetszett nekik az Édes évek-en megjelent változat. Elég béna a végén a taps lekeverése, de sebaj. Aztán jött a Vasárnap délután... megint csak a Vigadóból. Na, itt már leesett a tantusz, miről is van szó – és nagyon elszomorodtam.

Mint tudjátok, Zorán első öt szólólemeze, amiken a klasszikusok nagy része található, még a Hungarotonnál jelent meg, a vigadóbeli koncert és a későbbi lemezek már a PolyGramnál, mint ahogy ezt a válogatást is a PolyGram adta ki. Nyilván nem akartak fizetni a Hungarotonnak, ezért vannak a lemezen koncertverziók. És hogy ne lógjon ki nagyon a lóláb, hogy a spórolás koncepciónak tűnjék, a késői, már a PolyGramnál megjelent dalok is koncertváltozatban kerültek rá a CD-re, csak azok a dalok szerepelnek az eredeti stúdiófelvétellel, amelyek nem jelentek meg koncertlemezen. No de ki hallott már olyat, hogy egy best of lemez nagyrészt élő felvételekből álljon? Legfeljebb egy-két különösen jól sikerült koncertváltozat fér fel egy best of-ra. Itt viszont...

Művészi szempontból ez a válogatás teljességgel félresikerült. Az ember azért veszi meg ezt a lemezt, hogy elmerüljön Zorán szerelmes dalainak bensőséges világában. Hát erre itt nincs lehetőseg. Nemcsak a számok közti (le- és felkevert) taps zavar. Egész más ezeknek a daloknak a hangulata az eredeti stúdiófelvételeken, mint tíz-tizenöt évvel később, színpadon eljátszva. Mások kísérnek, más az előadásmód, egész más érzéseket hordoznak az élő felvételek, mint az eredetiek. Ez egy koncertlemezen nem zavar, szeretem mindkét élő CD-t, ha azokat felrakom, éppen azért rakom fel, hogy kicsit beleéljem magam a Zorán-koncertek hangulatába. De egy válogatáslemez, főleg egy ilyen válogatáslemez másról kell, hogy szóljon. Ezeket a dalokat itt én úgy akarom hallani, ahogy annak idején megismertem, ahogy belémégtek.

Másodlagos szempont, de számít: gondolom, többen vagyunk úgy, hogy Az élet dolgai-ig csak LP-n vannak meg a Zorán-lemezek. Az utóbbi években megjelent ugyan az első három lemez CD-n, a Tizenegy dal pedig éppen a héten fog kijönni – csakhogy nekem az újdonságokra is alig-alig futja, nem fér bele, hogy az LP-n amúgy is meglévő lemezeket CD-n is megvegyem. Ezért is örültem annak, hogy lesz egy ilyen válogatás, ami tartalmazza a jó részét azoknak a daloknak, amik nekem oly sokat jelentenek. És erre kiderül erről a válogatásról, hogy gyakorlatilag élvezhetetlen. :(((

Spóroltak a PolyGramnal, és ezzel megfosztották a vásárlót a mű élvezetétől. Úgy érzem, átvertek, bepaliztak. A füzeten belül ugyan feltüntették, hogy melyik dal honnan származik, de a legtöbb boltban celofánba van csomagolva a CD, az ember nem fér hozzá a füzet belsejéhez. Másrészt fel sem merült bennem, hogy nagyrészt Az elmúlt 30 év... anyagát akarják más csomagolásban rámsózni.

A borító különben szép, ízléses, és a mai viszonyokhoz képest csak kevés helyesírási és tipográfiai hiba van rajta. Azt ugyan továbbra sem értem, miért sajnálják a kiadók azt a pár ezer forintot korrektorra, de erről a „jó lesz így is, vidékre, parasztnak mindegy" hozzáállásról már írtam a 50mlo lemez kapcsán.

Amit még nem értek: hogy maradhatott le a lemezről a Könyörgés? Biztos mindenkinek más-más dal hiányzik, de a Könyörgés-nek annyira rajta kell lennie egy ilyen válogatáson, hogy érthetetlen, miért is maradt le. Igaz, nem javított volna a helyzeten, nyilván az is a vigadóbeli felvételről került volna rá...

Mondjuk, azt el tudom kepzelni, hogy a Hungaroton a saját kiadványainak védelme érdekében nem járult hozzá a korábbi dalok kiadásához. Na de akkor nem kellett volna megcsinálni ezt a hibrid válogatást – vagy ha mégis, akkor húszcentis, vérvörös betűkkel rá kellett volna nyomtatni a hátsó borítóra, hogy „VIGYÁZAT! KONCERTFELVÉTELEK!" És akkor az embernek van lehetősége átgondolni, adjon-e pénzt egy ilyenért.

Bánom már, hogy ezt a lemezt megvettem, sokallom egy dalért es a borítóért egy teljes CD árát. Nem is lesz sokáig nálam: a Kék asszony-t átveszem, aztán beviszem egy antikváriumba, és megpróbálom becserélni valamelyik Zorán-sorlemezre. Még mindig én jártam jobban: csak szomorú vagyok, de legalább nem kell szégyellnem magam. Nekem nem.

Dotis

Nyomtatóbarát változat