Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Koncertek, turnék
Zorán-koncertek 1977–90

A 70-es és a 80-as években Zoránnál nem volt jellemző a ma megszokott, néhány hétig tartó, szigorúan szervezett turné. Mondhatni, ebben az időben kisebb-nagyobb rendszerességgel folyamatosan voltak Zorán-koncertek, méghozzá nemcsak Magyarországon, néha külföldön is: 1978 májusában az LGT, a V’ Moto-Rock, Zalatnay Sarolta és Zorán háromhetes lengyelországi turnén vett részt, de Zorán játszott az NDK-ban, Szlovákiában, Jugoszláviában is; 1979-ben például csaknem 40 koncertet adott külföldön – természetesen nagyrészt magyar nyelvű közönség előtt.

Zoránt szólópályájának kezdetén a Beton együttes, majd a Mihály János vezette Főnix együttes kísérte – bár néhány nagy koncertjén vendégként szerepelt a lemezeken szereplő „jóbarátok” csapata. Így történt ez például 1977. július 23-án, az Erkel Színházban, a Metronóm ‘77 elnevezésű televíziós táncdalfesztivál gálaestjén. 1980 áprilisában pedig kettős Zorán-koncertet tartottak ugyanott, ezen vedégként szerepelt a Saturnus és az LGT.

A 80-as évek elején a Láma kísérte Zoránt koncertjein: Gerendás Péter – gitár, ének, Farkas András – billentyűs hangszerek, Faludi Tamás – basszusgitár, Vincze Tamás – dob, konga. Ebben a felállásban zajlott 1983 tavaszán a Tizenegy dal lemezbemutató turnéja.

Az első évek koncertjein, turnéin az aktuális új nagylemez dalai és a már akkor klasszikussá nemesedő dalok mellett Zorán José Feliciano egy gitáros bravúrdarabját is előadta; volt, amikor elzongorázott egy Cat Stevens-dalt, és kivételes alkalmakkor az első kislemez B oldalán szereplő ritkaságot, az Az legyél, akinek látszol-t is előadta, ugyancsak saját zongorakíséretével.

Ebben az időben Zorán „klasszikus” hakniműsorok előadójaként is járta az országot, gyakran Máté Péter társaságában.

1984-ben a Láma megszűnésével Zorán kísérőzenekar nélkül maradt. Az év nyarán Kovács Kati turnéján szerepelt vendégként, itt az Universal együttes kísért. Ősztől Árpádi László (gitár) és Lippényi Gábor (billentyűs hangszerek, szaxofon) játszott Zoránnal, ebben a programban játszottak egy Metro-blokkot is, mintegy készülve az Édes évek lemezre.

1987 március–áprilisában hathetes USA-turné zajlott: amerikai magyaroknak adott vegyes (pop-operett-humor) műsort Zorán, Zalatnay Sarolta, Németh Marika, Marik Péter és Nagy Bandó András. A turné kísérőzenekara a Lippényi Gábor (billentyűs hangszerek, szaxofon), Móricz Mihály (gitár), Németh Oszkár (dob) felállású alkalmi csapat volt.

A 80-as évek második felében némileg megritkultak a fellépési lehetőségek, ritkábban nyílt mód nagyobb létszámú, élő zenekarral, komoly világítással turnékat lebonyolítani. Így történt viszont 1987 őszén, amikor öttagú kísérőzenekarral járhatta Zorán az országot (Marschalkó Zoltán – gitár, vokál, ifj. Rátonyi Róbert – szintetizátor, Szűcs István – szintetizátor, vokál, Dandó Péter – basszusgitár, Csurgay Attila – dob). Ez volt a Szép holnap lemezbemutató turnéja, az új lemezről nyolc dalt is játszottak. A műsor vendége Koncz Zsuzsa volt, a turné koronáján, a november 14-i, a Budapesti Kongresszusi Központban tartott koncerten Presser Gábor és Sárközy Gergely gitárművész is fellépett, a november 28-i KEK-koncerten pedig Zorán Kern Andrással közösen adta elő a Hé ’67-et. Ezután néhány hetes kamaraturné következett, a műsor szerényebb kivitelű változatával, kisebb művelődési házakban, klubokban.

1988. március 26-án újabb Zorán-koncertet tartottak a KEK-en, a műsor vendége Gerendás Péter volt, vele Zorán Paco de Lucia és Al Di Meola egy bravúrdarabját is eljátszotta.

Az évtized végén Zorán Kern Andrással együtt koncertezett, zenekar nélkül, fél-playback kísérettel (ám nagy sikerrel) adták elő dalaikat.